Καταρρέει το αφήγημα της πράσινης ανάπτυξης
Πάνω από διακόσιες βιομηχανικές ανεμογεννήτριες έλαβαν άδεια παραγωγής μόνο σε μερικούς μήνες στις κορυφογραμμές της χερσονήσου του Μαλέα, ενός τόπου γεμάτου σπήλαια, αρχαιολογικές θέσεις, καταφύγια άγριας ζωής, προτεινόμενου μεταξύ άλλων ως Περιφερειακού Πάρκου και Τοπίου Διεθνούς Εμβέλειας. Καταρρέει το αφήγημα της πράσινης ανάπτυξης
Παρότι όλη η χερσόνησος ήταν κάποτε προς ένταξη στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών 2000, μετά από παρέμβαση τοπικού παράγοντα που εργαζόταν για αιολικές εταιρείες προς τον τότε υπουργό περιβάλλοντος Λαλιώτη, η σχετική μελέτη αποσύρθηκε!
Σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τη διαπλοκή και υπογράφει την οριστική καταδίκη της ελληνικής φύσης με το νέο νομοσχέδιο και κυρίως με τη σπουδή της να συμβάλλει στον πλουτισμό ορισμένων επενδυτών εις βάρος των πολιτών…
Οι μάσκες πέφτουν παγκοσμίως.
Το αφήγημα της πράσινης ανάπτυξης καταρρέει, μιας και οι καταστροφές που αυτή επιφέρει στο φυσικό περιβάλλον είναι πολλαπλάσιες. Το αφήγημα αυτό, που είχε αποκλειστικό σκοπό να δικαιολογήσει την αδηφάγο όρεξη μιας νέας κερδοσκοπικής κάστας, δεν πείθει κανέναν πλέον.
Αρκεί μια ματιά στις φωτογραφίες αυτές, που δείχνουν την καταστρατήγηση ολόκληρου του περιβάλλοντος και του τοπίου ενός μικρού τόπου, σε απόσταση αναπνοής από χωριά και οικισμούς, για να σαστίσει και ο πιο ένθερμος υπερασπιστής του green new deal.
Οι βιομηχανικές ΑΠΕ δεν είναι ανανεώσιμες, ούτε πράσινες.
Είναι μια τεράστια μάζα υλικών που εξορύχθηκαν από έναν τόπο για να εγκατασταθούν στις κορυφογραμμές της χώρας μας, στα τελευταία καταφύγια της άγριας ζωής.
Όσο για την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Προστασίας του Τοπίου, αυτή δε λαμβάνεται καν υπόψιν, μιας και πώς μπορεί να συγκριθεί η ομορφιά της φύσης σε σχέση με τα δισεκατομμύρια που ληστεύονται από εμάς μέσω επιδοτήσεων…
Ας μας ρωτούσαν τουλάχιστον αν θέλουμε και με ποιο τρόπο να σωθούμε από την κλιματική αλλαγή, αυτό θα ήταν τίμιο και κυρίως δημοκρατικό.
Τροφή-Φάρμακο”: Δεν είδαμε και πάθαμε με τις επιδοτήσεις τόσα χρόνια, συνεχίζουμε: Επιδοτήσεις με σκοπό τη… μείωση της παραγωγής
Εν τω μεταξύ, όλο αυτό το παραμύθι τάχα μου περιβαλλοντικής ωφέλειας και καθαρού περιβάλλοντος λες κι η Ελλάδα είναι Κίνα, τίγκα στην βιομηχανία μολύνοντας το περιβάλλον: Υφίσταται Κλιματική Αλλαγή και κατά πόσο είναι ανθρωπογενής;
Εν τω μεταξύ, όλο αυτό το παραμύθι τάχα μου περιβαλλοντικής ωφέλειας και καθαρού περιβάλλοντος λες κι η Ελλάδα είναι Κίνα, τίγκα στην βιομηχανία μολύνοντας το περιβάλλον: Υφίσταται Κλιματική Αλλαγή και κατά πόσο είναι ανθρωπογενής;
Αυτός είναι ο σύγχρονος καθεστωτικός πολιτισμός μας.
Τα πάντα ισοπεδώνονται από την αδηφάγο όρεξη των αρπακτικών και των υποτελών τους, των πολιτικών που έχει ψηφίσει το 20% των πολιτών και δεν αντιπροσωπεύουν κανένα μας.
Τους κάνουμε μια τελευταία έκκληση να διορθώσουν τα λάθος τους.
Να θέσουν δημοψήφισμα και αν αποφασίσει ο λαός υπέρ των ΑΠΕ, να εγκαθίστανται μόνο όσες χρειάζεται ο κάθε τόπος, σε τοποθεσία που θα υποδεικνύουν οι πολίτες, με τη μορφή που αυτοί θα αποφασίσουν.
Όσο για τις ανεμογεννήτριες συγκεκριμένα, καμία εγκατάσταση σε βουνό, μόνο σε βιομηχανικές ζώνες και δρόμους.
Όπως είχε επισημάνει ο καθηγητής Κώστας Νικολάου:
«Πάμε να τοποθετήσουμε Ανεμογεννήτριες και Φωτοβολταϊκά σε εκτάσεις που θα βλάψουν τα φυσικά οικοσυστήματα, τη στιγμή που οι έρευνες (από το 2007-2017) που έχουν γίνει στη χώρα μας έχουν δείξει ότι αν έμπαιναν σε μέρη που δεν θα δημιουργούσαν κανένα πρόβλημα θα παρήγαγαν 6-10 φορές πάνω από την ενέργεια που χρειαζόμαστε!
Και φυσικά, δεν χρειαζόμαστε τις τεράστιες ανεμογεννήτριες με τους ρότορες των 100 μέτρων…»
Μπορείτε να δείτε ακόμη: Τί σόι “πράσινη ανάπτυξη” είναι αυτή που καταστρέφει το περιβάλλον;
Πηγή άρθρου: Fivos Billinis – Ελεύθερα Βουνά Χωρίς Αιολικά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου