Κυριακή 7 Ιουνίου 2020

Πρόεδρος Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ: Εκχωρούν το 80% των αποθεμάτων νερού της χώρας σε ιδιώτες



Την μεθόδευση – αιφνιδίως και χωρίς ανοιχτή διαδικασία διαγωνισμού – της εκχώρησης του 80% των αποθεμάτων νερού της χώρας σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ, από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κατήγγειλε ο εκπρόσωπος των εργαζόμενων στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Αλεξανδράκης.
Όπως εξήγησε ο κ. Αλεξανδράκης μιλώντας στο ρ/σ «Κόκκινο», πρόκειται για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) της ΕΥΔΑΠ που εκτείνεται σε τέσσερις νομούς, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής, περιλαμβάνει τα φράγματα του Μόρνου, του Ευήνου και το κανάλι με το οποίο το νερό έρχεται στην Αθήνα, την λίμνη Υλίκη, αντλιοστάσια, κτλ., κοντολογίς σχεδόν το 80% των αποθεμάτων νερού της Ελλάδας. Τα νερά αυτά που υδροδοτούν την Αττική, τα διυλίζει και τα διαχειρίζεται η ΕΥΔΑΠ.
Τώρα, κι ενώ είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση μεταξύ ΕΥΔΑΠ και Δημοσίου για τα επόμενα χρόνια κι παράλληλα έχει δοθεί παράταση ενός έτους, ο κ. Αλεξανδράκης καταγγέλλει ότι το υπουργείο αποφάσισε μονομερώς να εκχωρήσει το ΕΥΣ σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ. Όπως σημειώνει υπάρχουν πολλοί που διεκδικούν τους υδάτινους πόρους της ΕΥΔΑΠ, όχι μόνο εγχώριες εταιρείες, αλλά και μεγάλες ευρωπαϊκές που προσπαθούν εδώ και χρόνια να μπουν στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τον ίδιο, ξεκινούν τρεις παράλληλοι διαγωνισμοί για τεχνικό, νομικό και χρηματοοικονομικό σύμβουλο, με κοινό χαρακτηριστικό ότι στοιχίζουν 138.424 ευρώ ο καθένας, ώστε να μην ξεπεραστεί το όριο πάνω από το οποίο θα έπρεπε να γίνει ανοιχτή διαδικασία.
Ο κ. Αλεξανδράκης προσθέτει ότι η ΕΥΔΑΠ Παγίων, που στην ουσία είναι το ίδιο το υπουργείο, ζητά τώρα για πρώτη φορά και εντελώς αυθαίρετα από την ΕΥΔΑΠ 266 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2013-2019, για το νερό που της χορηγούσε. Κι αυτό ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια, γι’ αυτά γινόταν συμψηφισμός. Παράλληλα, σημειώνει ότι παίρνοντας το ΕΥΣ από την ΕΥΔΑΠ, απομειώνεται η αξία της εταιρείας. Καταγγέλει επίσης ότι το Υπερταμείο, η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ έδωσαν αυξημένα μερίσματα στους μετόχους, το 70% των κερδών της ΕΥΔΑΠ. «Φαίνεται ότι έχουν βρει την κότα με τα χρυσά αυγά και άρχισαν να μοιράζουν χρήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος ο κ. Αλεξανδράκης σημείωσε ότι με την εκχώρηση του ΕΥΣ θα δημιουργηθούν μεγάλα ζητήματα για τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες αυτό εκτείνεται, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε καμία διαβούλευση μαζί τους. Επιπλέον, προειδοποίησε ότι όλα αυτά θα μειώσουν τα αποθεματικά της ΕΥΔΑΠ, θα μειώσουν την αξία της και θα επηρεάσουν το κόστος του νερού που θα μετακυληθεί στον τελικό καταναλωτή.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Σύλλογος Μηχανικών της ΕΥΔΑΠ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι προωθεί τη διάλυση του κερδοφόρου οργανισμού και την εκχώρηση της διαχείρισης του νερού σε ιδιώτες κάτι που θα επιφέρει μεγάλη επισφάλεια στην αδιάλειπτη υδροδότηση του Λεκανοπεδίου, θα επιφέρει τεράστιο οικονομικό κόστος στο ελληνικό δημόσιο κάτι που τελικά θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
11.0 ΝΕΡΟ
11.1. Το νερό εδόθη με αφθονία στον άνθρωπο από τους Δημιουργούς του πλανήτη. Ο άνθρωπος πρέπει να σέβεται αυτό το θείο δώρο, πρέπει να σέβεται απόλυτα τα ποτάμια, τις λίμνες, τις πηγές, τα ρυάκια, τις θάλασσες να μην τα μολύνει και να ενεργεί όπως φροντίζει να μην μολύνεται ο εαυτός του.
11.2. Όπου απαιτούνται διεργασίες παραγωγικές με νερό θα τοποθετούνται για την απόλυτη καθαριότητα του νερού οι πιο τεχνολογικά άρτιοι βιολογικοί καθαρισμοί.
11.3. Καθαρισμός όλων των υδάτων θα γίνουν από την Πολιτεία μας από συχνότητες αποστατικές που με αυτές τώρα δηλητηριάζουν το νερό.
11.4. Το νερό θα πάρει πάλι τη μορφή, την κρυστάλλωση, τις θείες ιδιότητες, τις ενέργειες και τα ιχνοστοιχεία που νομοτελειακά μεταφέρει γιατί έτσι μόνο προορίζεται για τον άνθρωπο.
11.5. Το νερό είναι θείο δώρο. Δεν το παράγει κανένας. Έτσι δεν θα μπορεί ποτέ να πωλείται. Το κόστος κατανάλωσης, η οποία πρέπει να γίνεται πάντα με σεβασμό, είναι το κόστος της κατασκευής και συντήρησης του δικτύου διανομής.
11.6. Το νερό μπορεί να πωλείται μόνο ως συνιστώσα τελικού επεξεργασμένου προϊόντος.
11.7. Θα γίνει ειδική επεξεργασία του θαλάσσιου νερού ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν αρκετά νησιά και μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδος.
11.8. Θα διορθωθεί το δίκτυο μεταφοράς νερού σε όλες τις αγροτικές, παραμεθόριες περιοχές, αστικά κέντρα κτλ ούτως ώστε να υπάρχει ισορροπημένη κάλυψη και συνεχής παροχή νερού που να καλύπτει όλες τις ανάγκες.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Αυτό είναι το απόσπασμα για το Νερό μέσα από τις προγραμματικές δηλώσεις (κατατεθειμένες στον Άρειο Πάγο με αρ. πρωτ. 6199/ 04-09-2015) της Ελλήνων Συνέλευσις. Φτάνουν οι διαπιστώσεις του προβλήματος! Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε στη λύση και έχουμε ήδη αργήσει. Οι τσοπαναραίοι που κυβερνούν (και ελέγχουν και τα ΜΜΕ) κατάφεραν και έπεισαν τον Έλληνα πολίτη πως Αρτέμης Σώρρας κ Ελλήνων Συνελευσις είναι απάτη. Είναι επιτακτική ανάγκη όλοι να ψάξουν να ερευνήσουν να καταλάβουν την δύναμη τους και να πάρουν θέση. Όταν οι Έλληνες Ενωθούν οι Τσοπαναραίοι αλλογενεις ανθέλληνες θα πάνε εκεί που ανήκουν. Έως τότε….θα τους ανεχόμαστε όλοι μαζί και θα λουζόμαστε τα σχέδια τους. Κάθε μέρα και χειρότερα δηλαδή, μόνο η Ενωση μας θα φέρει την λύση, Και την ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ

ΣΤΙΣ 21 ΜΑΪΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΣΕ ΠΑΕΙ ΚΑΠΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΑΔΕΛΦΕ ΜΟΥ ΤΗΝ ΧΑΩΔΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ...